

Special Week 1: Paaspop Academy
In het eerste semester van jaar 4 stonden er twee zogenoemde 'Special Weeks' op het programma. Tijdens zo'n week werkt iedere student in een projectgroep aan een case voor een bepaalde opdrachtgever uit de creatieve industrie. De weken dienen als voorbereiding op het afstudeeronderzoek en ik moet toegeven dat ik dit twee pittige weken vond. Ik was ingedeeld in de groep met Paaspop als opdrachtgever, waar ik erg tevreden mee was omdat ik Paaspop een tof evenement vindt. Eerder in 2017 heb ik ook samen met mijn mede studenten van de minor Dance Industry de Paaspop Academy bezocht; dit was ook het onderdeel van Paaspop waar de case over ging. Paaspop behandelt namelijk ieder jaar een hoofdthema tijdens de Academy en voor de editie van 2018 waren zij alweer aan het brainstormen. Aan ons de taak een concept uit te rollen dat zij mogelijk op de volgende editie zouden kunnen implementeren.
​
Ons concept hield in het kort in dat wij niet voor één algemeen thema wilden gaan, zoals de Paaspop Academy in de voorgaande jaren heeft gedaan. Tijdens vorige edities was er maar één podium waarop een spreker stond en waar dus iedereen naar luisterde. Mijn ervaring was dat dit heel passief was voor de luisteraars waardoor zeker bij het publiek achterin de zaal de aandacht snel wegzakte. Vandaar dat wij voor een meer dynamische aanpak hebben gekozen waarbij de bezoekers ook zelf geactiveerd worden. Dit wilden we realiseren door verschillende hoekjes en stands te creëren in de festivaltent waar de Academy wordt gehouden, om een soort beursgevoel op te wekken. Hierdoor kunnen de bezoekers zelf bepalen wat ze interessant vinden en waar ze naar willen luisteren. De sofasessies van sprekers, workshops en overige seminars lopen dus door elkaar zodat niet heel de groep maar naar een en dezelfde persoon hoeft te luisteren. Doordat de sessies in een intiemere setting gehouden worden, is de kans ook groter dat er meer interactie zal plaatsvinden tussen spreker en publiek en dat het publiek langer de aandacht erbij kan houden.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Op vrijdag hebben wij ons concept gepresenteerd aan een deel van de organisatie van Paaspop. Zij waren erg positief hierover. Wat helemaal leuk is om te zien is dat Paaspop ons idee blijkbaar erg serieus heeft genomen doordat er in 2018 meerdere thema's zijn geïntroduceerd en dat zij de intiemere setting ook daadwerkelijk hebben doorgevoerd in de vorm van sofasessies en tafelgesprekken. Bij de sofasessies is het mogelijk om na een seminar nog eens in een huiselijke sfeer een vraag te stellen aan een spreker, of in gesprek te gaan als je nog meer wilt weten over deze persoon. Daarnaast worden tijdens de tafelgesprekken cases behandeld in groepsvorm, waardoor de bezoekers dus worden geactiveerd zelf aan de slag te gaan. Bovendien is dit ook een mooie kans om nieuwe mensen te leren kennen en te netwerken.
​
​
​
​


